top of page
Feminist Eleştiri ve Sanat  Sunum - Günseli Baki
Feminist Eleştiri ve Sanat  Sunum - Günseli Baki

03 Mar Paz

|

Bergama

Feminist Eleştiri ve Sanat Sunum - Günseli Baki

Günseli Baki, 60'lı yıllarda feminizmin 2. dalgasıyla başlayan feminist sanat üretimlerini 1. kuşak ve 2. kuşak feminist sanatçıların çalışmalarından örneklerle anlatıyor.

Saat ve Yer

03 Mar 2024 16:00 – 17:30

Bergama, Turabey, Hacı Yamak Sk., 35700 Bergama/İzmir, Türkiye

Etkinlik Hakkında

Feminist Eleştiri ve Sanat

Feminist sanat, kadın sanatçıların mevcut sanat ortamı içinde kendi varlıklarını göstermek için başlattıkları sanat akımıdır. Bu mücadeleyi destekleyen feminist sanat üretimleri, cinsiyetçiliği, cinsiyetçi sömürüyü ve baskıyı sona erdirmeye çalışan feminist hareketlerden bağımsız olarak ele alınamaz. 

Günseli Baki, 60'lı yıllarda feminizmin 2. dalgasıyla başlayan feminist sanat üretimlerini 1. kuşak ve 2. kuşak feminist sanatçıların çalışmalarından örneklerle anlatıyor. Sunum, kadınların erkek egemen sanat dünyasının kalıplarını kırma ve seslerini sanat yoluyla duyurma mücadelesini aktarırken, Türkiye’den görsel sanatlar ve fotoğraf alanında güncel örneklere de yer veriyor.

3 Mart'ta gerçekleşecek sunum herkesin katılımına açıktır. 

Günseli Baki Hakkında: 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1998’de mezun oldu. Accademia Italiana Floransa’da tasarım eğitimi aldı. Uzun yıllar kurumsal şirketlerinde yöneticilik yaptı. 2006 yılında DPS Proje ofisini kurdu ve 2017 yılına kadar yöneticiliğini ve tasarım direktörlüğünü yaptı. 2014 yılında G.F. Fotoğraf Akademisi'nde belgesel fotoğraf eğitimi aldı ve akademinin masterclass programlarına katıldı .2014, 2015 ve 2016 yıllarında Salt Galata’da düzenlenen Belgesel Fotoğraf Günleri’nde “Kimlikler Lütfen” ve “Kişisel Hikayeler” bölümlerinin tematik kürasyonunu yaptı ve festivalin koordinasyonunda gönüllü olarak çalıştı. İlk kişisel multimedya çalışması “EV” 2015 yılında Salt Galata’da ve çeşitli şehirlerde gösterildi. 

2017 yılında İstanbul’dan İzmir’e taşındı ve Yücel Tunca ile birlikte Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’ni kurdu. Fotoğraf ve görsel kültür alanındaki eşitsizliğe karşı ilk bildirisini 2018 yayınlayan Varız Buradayız İnisiyatifinin içinde yer aldı. İnisiyatifin dayanışma ağı oluşturma süreçlerinde gönüllü olarak çalıştı. 

2020 yılında kişisel sergisi “Git Üstüne Bir Şey Giy”i K2 Güncel Sanat Merkezi’nde İzmir’de açtı. Çalışmaları bir çok grup sergilerinde yer aldı. Sarı Denizaltı Sanat İnsiyatifi’nde gerçekleştirdiği Bir Mahallenin Hafızası Kale sergi, atölye ve kitap projesi, Hiçbir Şey Olmadığında güncel sanat projesinin eş küratörlüğünü yaptı. Projeleri 2020, 2021, 2022 yıllarında Kültür için Alan tarafından desteklendi. 2022 yılında Yücel Tunca ile 3 yıl süren transdisipliner FABRİKA: Mekanın Hafızası Hafızanın Mekanı kültür sanat projesi, Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödüllerinden juri özel ödülünü aldı. 

2019 yılında Bergama Çevre Filmleri Festivalinde gönüllü olarak çalıştı. Bu festivalde birlikte çalıştığı kültür sanat destekçisi arkadaşlarıyla birlikte 2022 yılında Bergama’nın ilk  bağımsız kültür sanat mekanı olan Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’nın kurucuları arasında yer aldı. 2023 yılı Eylül ayında açılan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nde genel sanat yönetiminde çalıştı ve sanal müzenin görsel tasarımı ve kürasyonunu yaptı. 2021 yılından beri Açık Radyo Açık Dergi içerisinde yer alan Bağımsızlar programında ekip arkadaşlarıyla birlikte dönüşümlü olarak programlar hazırlıyor ve sunuyor.

Sanat üretiminde ağırlıklı olarak hafıza/mekan; kent/birey ve toplumsal cinsiyet konularıyla ilgileniyor. Beden ve cinsiyet temalı çalışmalarında cinsiyet kimliğinin inşasında geçmiş deneyimlerin, içselleştirilen davranışların hafızadaki izlerini araştırıyor ve görünür kılmaya çalışıyor. Hafıza ve mekan üzerine yaptığı görsel, metinsel üretimler; arşivden beslenen, araştırma odaklı uzun süreli transdisipliner çalışmalara dayanıyor. Tüm bu çalışmalarda sanatsal ifade aracı olarak fotoğraf, metin, video ve kolaj kullanıyor. Belirli bir kavramsal çerçevede tasarladığı kolektif sergi ve etkinlik projelerini yönetiyor. Feminist Eleştiri ve Sanat ile temel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği atölyelerini ve Kendine Ait Bir Yol: Psikocoğrafya ve Anlatı atölyelerini yürütüyor. Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı, Bağımsızlar ve Vatoz Platform gibi bağımsız kolektif kültür sanat alanlarına gönüllü destek veriyor. Çalışmalarını Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nde, İzmir’de sürdürüyor.

https://www.gunselibaki.com

https://www.saridenizalti.com 

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page