TERSİNE ÇEVİR” projesi kasım ayında İzmir, Bergama’da Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’da başlıyor. Proje, cinsiyet farklılıklarından kaynaklanan ve eşitsiz güç ilişkisine yol açan yapıların nasıl değiştirileceğini tartışan toplumsal cinsiyet eşitliği atölyeleri ile seminerler, sunumlar, tiyatro oyunları, sergi ve sanatçı konuşmalarıyla farklı disiplinlerde etkinlikleri bir araya getiriyor. Kasım ayından nisan ayına kadar her ay gerçekleşecek etkinliklerle eşitsizliği temellendiren ve toplumsal bir uzlaşı haline gelen algıları tersine çevirmek için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Proje Kasım ayında Murat Göç Bilgin’in erkeklik, ataerki ve şiddet ilişkisini farklı yönleri ile tartışmayı amaçlayan “Erkekler, Erkeklik ve Şiddet” semineri ile başlıyor. Aralık ayında Azadeh Ramezani Tabrizi’nin sanatçı konuşması ve klişeleşmiş kalıp yargıları, rolleri kırarak eşit ebeveynlik kavramını işleyen Umut Aslan’ın “Babalık Rolü ve Babalık Algısı” semineri ile devam ediyor.
Ocak ayında politika ile komedinin iç içe geçtiği; sınır, vatandaşlık, birey ve özgürlük meselelerini tartışan yönetmenliğini Can Mesur’un üstlendiği Tiyatropolis’in “Parkta Güzel Bir Gün” tiyatro oyunu ile Ceren Suntekin’in farklı yaş gruplarındaki çocuklarla yapacağı “Eşitlik Dedektifleri” atölyesi ve Nurgül Öz’ün cinsiyet gibi sabit, belirli ve karşıtlıklar üzerine oluşturulmuş bir anlayışın içinde değişkenlik, belirsizlik ve karmaşa için yer açmayı tartışan “İkili ve Sabit, Çeşitli ve Değişken” başlıklı toplumsal cinsiyet eşitliği atölyesi gerçekleşiyor. Ömer Tevfik Erten’in sanatçı konuşması ve Pınar Boztepe Mutlu’nun “Ekofeminist Söylem ve Sanatsal Anlatı” semineri ise Şubat programında.
Atölye ve seminerlerin yanı sıra Günseli Baki’nin “Feminist Eleştiri ve Sanat”, Aysel Yıldırım’ın “Feminist Tiyatro” sunumları ile Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun “Bir Kadın Uyanıyor” oyunu mart ayı boyunca yapılacak etkinlikler arasında. Projenin aralık ayında başlayacak olan “Geceyi Yürümek” sanat atölyesinin sergisi ise 8 Mart’ta Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’nda izleyicilerle buluşuyor. Etkinlikler nisan ayında Bora Çınar’ın sanatçı konuşmasıyla ve Neslihan Arol’un erkek egemen olan meddahlık geleneğine farklı bir yorum katan “Araba Murat, Cümbür Cemaat: Bir Meddah Yolculuğu” oyunu ile sona eriyor.
“TERSİNE ÇEVİR”, toplumsal cinsiyet eşitliğini günlük hayatımızdaki eril tahakkümün gerçekleştiği farklı alanlarda kültür sanat etkinlikleri aracılığıyla tartışarak politik, kültürel ve toplumsal önemini vurgulamayı hedefliyor. Erkek şiddetiyle ve eril bir dille yürütülen patriyarkanın hayatımızın her alanında yeniden üretilmesine karşı değişim umudunu yeşertiyor. Öğrenilmiş ve içselleştirilmiş kodlarımızı değiştirerek farklı bir bakış açısıyla dünyaya bakabilmenin mümkün olduğunu gösteren etkinliklerle bir diyalog ortamı oluşturuyor.
“TERSİNE ÇEVİR” bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Yapısal Destek Programı tarafından finanse ediliyor.
Etkinlik Kayıt Formları
- 02 Mar CmtBergama02 Mar 2024 15:00 – 16:00
- 28 Oca PazBergama28 Oca 2024 15:00 – 16:5028 Oca 2024 15:00 – 16:50Toplumsal cinsiyet meselesinin yaşantımızda kapladığı alan geniş. Öyle geniş ki, zaman zaman seçim, hareket ve iletişim alanlarımızı daraltıyor. Peki cinsiyet gibi sabit, belirli ve karşıtlıklar üzerine oluşturulmuş bir anlayışın içinde değişkenlik, belirsizlik ve karmaşa için yer açabilir miyiz?
- 09 Oca 2024 08:00 – 23:50Bu atölyede sağaltıcı ve yaratıcı bir deneyim alanı yaratabilmenin olanaklarını birlikte tartışacak; cebimizde şiir, elimizde bir fotoğrafla, geceyi yürüyeceğiz. Atölye süreci boyunca deneyimlerimizi farklı disiplinlerde sanatsal anlatılara dönüştürerek 8 Mart’ta bir sergiyle taçlandıracağız.
- 25 Kas 2023 16:00 – 30 Nis 2024 16:00“TERSİNE ÇEVİR” cinsiyet farklılıklarından kaynaklanan ve eşitsiz güç ilişkisine yol açan yapıların nasıl değiştirileceğini tartışan toplumsal cinsiyet eşitliği atölyeleri ile seminerler, sanatçı sunumları, tiyatro oyunları, sergi ve sanatçı konuşmalarıyla farklı disiplinlerde etkinlikleri kapsıyor
KASIM 2023 - NİSAN 2024